Nytt album med Salamander släpps snart

Göteborgsgruppen Salamander släpper sitt tredje album med folkmusik ur olika judiska traditioner – från passionerade sefardiska visor och vemodiga chassidiska andliga visor till upprymda klezmerlåtar!

Den 19 oktober 2023 släpper den Göteborgsbaserade trion Salamander sitt tredje album med titeln ”Jojnes Trojm: Music from Jewish Traditions & Beyond”. Repertoaren utgår till viss del från klezmertraditionen, men huvudsyftet är att belysa andra judiska musiktraditioner som är mindre kända för den breda allmänheten. Det bjuds till exempel på sefardiska folkvisor från Medelhavsområdet med rötter i de medeltida spanska judarnas musiktradition, och andliga visor från de chassidiska judarnas tradition. Visornas texter är på ladino som är de sefardiska judarnas språk, samt jiddisch och hebreiska. Utöver den judiska repertoaren finns även lite tidig musik från renässans och barock i folkmusikalisk stil samt ett par visor från ickejudiska folkmusiktraditioner, men huvudfokus ligger på traditionell judisk musik. Albumet spelades in i Studio Epidemin i Göteborg i januari 2023 med Johannes Lundberg som inspelningstekniker, mixare och mastrare. Johannes agerar även gästmusiker på kontrabas.

Salamander grundades år 2010 och har sedan dess uppträtt på allt från intima caféscener till kulturhus, muséer och folkmusikfestivaler i hela landet. Det första albumet fick entusiastiska recensioner när det släpptes år 2014, och likaså det andra albumet ”Como La Rosa” som släpptes år 2018. ”Como La Rosa” har även spelats på radiostationer över hela världen.

Skivans titelspår ”Jojnes Trojm” är en instrumentallåt av gruppens fiolspelare Jonas Liljeström. Låttiteln är på jiddisch och betyder ”Jonas dröm” eftersom Jonas hörde melodin i en dröm.

Albumet har tillkommit med hjälp av ett stipendium från Katz judiska kulturfond.

Albumet kommer att kunna beställas i fysisk form från vår egen nätbutik samt i Bengans nätbutik (den blir tillgänglig i flera butiker inom kort). Det kommer att finnas tillgängligt för streamning från Spotify och Apple Music mfl, och för betald nedladdning från Bandcamp.

Klicka på denna länk för att förbeställa skivan på Bandcamp redan idag!

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter