Nytt album med Krilja släpps snart!

Göteborgstrion Krilja släpper sitt andra album med romsk musik från Ryssland och Östeuropa. Tradition och innovation möts i passionerade romska sånger om lidande och kärlek!

Den 27 oktober 2023 släpper den Göteborgsbaserade trion Krilja sitt andra album med titeln ”Sosnitsa: Roma Music from Russia & Eastern Europe”. Med detta album lyfter Krilja fram en sida av den romska musikskatten som är mindre känd än den balkanska/sydösteuropeiska tradition som representeras av artister som Taraf de Haïdouks och Goran Bregovic, och de gör det på sitt eget sätt. Gruppen försöker inte efterlikna någon annan utan definierar sitt eget sound, men alltid med kärlek och respekt för den tradition som musiken kommer ifrån. Musikens karaktär växlar mellan vemod och extas. Texterna, som mestadels är på romanes men i ett par fall även på ryska och rumänska, berättar om sorg och smärta men även glädje, kärlek och vitalitet.

Krilja grundades år 2010. Gruppens grundare och initiativtagare är Marita Johansson - en eldsjäl för romsk kultur som sedan tidigt 90-tal har samlat nästan bortglömda romska visor och lagt dem till sin repertoar. Marita behärskar även flera andra flera typer av folkmusik, och sjunger bland annat visor från olika judiska traditioner inklusive sefardiska visor och chassidiska andliga visor. De övriga medlemmarna Jonas Liljeström och Emil Pernblad har också lång erfarenhet av att spela romsk folkmusik jämte många andra stilar. Krilja har uppträtt i hela landet på allt från små caféscener till muséer och kulturhus. Gruppen har dessutom turnerat utomlands, i Skottland år 2013 och på Island år 2017.

”Sosnitsa” är Kriljas andra album; debutalbumet fick entusiastiska recensioner när det släpptes och har spelats på radio över hela världen.

Albumet spelades in på Studio Epidemin i Göteborg i februari 2023 med Johannes Lundberg som inspelningstekniker, mixare och mastrare. Johannes dyker även upp som gästmusiker på kontrabas.

Bandnamnet Krilja betyder ”vingar” på flera olika dialekter av romanes och även på ryska.

Albumet kommer att kunna beställas i fysisk form från vår egen nätbutik (den kommer att bli tillgänglig i fler butiker inom kort). Det kommer att finnas tillgängligt för streamning från Spotify och Apple Music mfl, och för betald nedladdning från Bandcamp.

Klicka på denna länk för att förbeställa skivan på Bandcamp redan idag!

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter